2/1/09

Χαλίκια με αυγολέμονο

Αγαπητή νοικοκοιρά, δούλα και κυρά, καλώς ορίσατε στο πρώτο μάθημα μαγειρικής της Κυρα-Φλάντζενας. Στο πρώτο μας μάθημα θα μάθουμε πως να κάνουμε εκείνα τα περίφημα χαλίκια με αυγολέμονο.

ΥΛΙΚΑ

  • Μισό κιλό χαλίκια σε μέγεθος κουταλιού γλυκού. (Λευκά ασβεστωμένα)
  • 2 αυγά στρουθοκαμήλου, ώριμης ηλικίας
  • 5 λεμόνια μυρωδάτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Τσιρτσιλιλίκι Ουαλίας (απαραίτητο για να σφίξει η συνταγή)
ΠΑΡΑΣΚΕYΗ

Σπάτε τα αυγά στρουθοκαμήλου σε ένα ένα μπολ ή στο κεφάλι του συζύγου σας. Στην συνέχεια αφού τα ανακατέψετε επιμελώς χωρίς να σας χυθεί γραμμάριο εκτός του μπολ χύνετε το μείγμα σε ένα στρογγυλό τηγάνι διαμέτρου 28εκ. (το τηγάνι στην φωτογραφία είναι από λάθος τετραγωνισμένο. Τσακώθηκα με τον φωτογράφο, του είπα ότι είναι άχρηστος και σκιτζής, εκείνος μου απάντησε πώς με αυτά που ακούει θα σκίσει το πτυχίο του, του είπα κάν'το αν τολμάς ρε καραγκιόζη, εκείνος δεν το έκανε ενώ έπρεπε, αλλά τέλος πάντων. Το τηγάνι πρέπει να είναι στρόγγυλο.)και στην συνέχεια το αφήνετε να σιγοβράσει στους 180 βαθμούς σαϊλεντναίτ.

Όση ώρα περιμένετε, πασπαλίζετε ένα ένα τα χαλίκια μέσα σε τσιρτσιλίκι Ουαλίας και στην συνέχεια τα ρίχνετε στο στρόγγυλο τηγάνι διαμέτρου 28 εκ. (καταλαβαίνετε τώρα γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία το τηγάνι και γιατί ο φωτογράφος έπρεπε να σκίσει το πτυχίο του.)

Ρίχνετε μία πρέζα αλάτι και μία πρέζα πιπέρι. Μη ρίξετε παραπάνω γιατί θα εθιστείτε. Ξέρω ανθρώπους που έχουν πέσει στην πρέζα με το αλατοπίπερο, βγαίνουν καθαροί και μετά ξαναπέφτουν.

Το αφήνετε στο τηγάνι για μερικές ώρες μέχρι να μαυρίσει το χαλίκι και να μοιάζει με κάρβουνο (υπολογίστε περίπου πόσες φορές θα πάει στην τουαλέτα ο σύζυγός σας) και έπειτα χαμηλώνετε την φωτιά. Τα λεμόνια τελικώς δεν χρειάζονται. Κακώς τα κόψατε. Ποιος σας είπε να κάνετε ότι σας λένε; Αν εγώ έπεφτα από το παράθυρο της πολυκατοικίας, έπρεπε και εσείς να κάνετε το ίδιο;

ΣΑΒΒΑΤΟ

Τα σερβίρετε σε μπολ, σε πιάτο, σε ποτήρι, ή στο πάτωμα. Αν δεν τα δοκιμάσει προσπαθείτε με ορό ή κλύσμα. Τους υποχρεώνετε να σας πουν ότι είναι νόστιμα.


13 σχόλια:

πετρούλα είπε...

κυρα φλατζενα σας ευχαριστούμε πολύ για το μάθημα! Αν περιμένει κανείς από τη Βεφα...

θα το δοκιμάσω στο πρώτο θύμα που θα βρω! ε....εννοω προσκαλεσμένο...

hnioxos είπε...

Αγαπητή κυρα-Φλάτζενα

Η πρώτη συνταγή είναι εξόχως κατατοπιστική και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την εδιάβασα. Τα χαλίκια μπορούν να χρησιμεύσουν σε πολλούς ως όπλον στις τελευταίες αναταραχές που συμβαίνουν εις την γείτοναν χώραν της Καραγκιοζλάδος όπως λέει και ο άντρας σας. Αν και θα μας κοστίσει κάτι παραπάνω, όλοι εμείς οι διαδηλωτές εναντίον των μπάτσων, προτείνω να τους πετάμε στο κεφάλι χαλίκια με αυγά στρουθοκαμήλου μαγειρεμένα. Επίσης μπορούμε να πετάμε χαλίκια αλα κρεμ, χαλίκια καρμπονάρα και χαλίκια αραμπιάτα, αν και εγώ προσωπικώς θα προτιμούσα τα χαλίκια αλα πουτανέσκα. Αν μη τι άλλο θα ταιριάζει και με τους αποστολείς εις τους οποίους θα απευθύνονται οι βολές. Επίσης για όσους έχουν γκόμενο μπάτσο, γκέι η στρέιτ, προτείνω την προηγουμένην μιας μεγάλης πορείας απροειδοποίητα να μαγειρέψουν τα εν λόγω χαλίκια και να του τα δώσουν να τα φάει. Έτσι θα τον κρατήσουν στο κρεβάτι και αντί να επιδοθεί στο ευγενές σπορ της ρίψεως δακρυγόνων και του χτυπήματος αθώων διαδηλωτών, μπορεί να επιδοθεί, μετά την κένωση του εντέρου 18 φορές που αναπόφευκτα θα προκαλέσει η συγκεκριμένη συνταγή, σε σπορ που γίνονται στο κρεβάτι και που αφήνουν μια αίσθηση ικανοποίησης κατόπιν της τελέσεως των.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Ηνίοχος

Κυρά-Φλάντζενα είπε...

Πετρούλα κοπέλα μου, αυτή η Βέφα είναι απλώς μία ερασιτέχνης. Δεν έχει κλειστεί σε μοναστήρι όπως εγώ άρα ξέρει να μαγειρεύει.

Κυρά-Φλάντζενα είπε...

Αχ,βρε Ηνιοχε, αγόρι μου, ξέχασες να αναφέρεις το βασικό μενού κατά των κυρίων αστυνομικών. Λέγονται χαλίκια φλαμπέ.

Sanity Loss Era είπε...

Αν ζητησω στο μαναβη μου, τσιρτσιλιλικι Ουαλιας λετε να εχει?

habilis είπε...

Μαντάμ μου !
Ως γκουρμέ υποκλίνομαι είς τας τολμηράς γευστικάς σας προτάσεις.
Η μαγειρική θέλει φαντασία και τόλμη.
Τά θερμά μου συνχαριτήρια !!!

JustAnotherGoneOff είπε...

Μόλις ευρέθη το αντίπαλο δέος του γνωστού μπλόγκερ Αθήναιου! Μα και αυτή η σκιτζίδικη συμπεριφορά σας στον φωτογράφο, τς τς τς, ούτε η Μαρία Χαραμή να ήσασταν.

ΥΓ Δεν θα ακολουθήσω τη συνταγή σας διότι έχω αλλεργία στο Τσιρτσιλιλίκι Ουαλίας.

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...

http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/01/blog-post_01.html

Κυρά-Φλάντζενα είπε...

Καλή μου,Χαμένη Λογική λυπάμαι που θα σας το πω αλλά άμα δεν εχει ο μανάβης σας τσιρτσιλίκια τότε δεν αξίζει να λέγεται μανάβης. Προσέξτε μην σας πουλήσει αντίθετα Κρουρκουδίνια.

Κυρά-Φλάντζενα είπε...

Κύριε Χάμπιλις, χαλίκια με αυγολέμονο μαγειρεύουμε παραδοσιακά στη οικογένεια μας εδώ και 500 χρόνια. Αλίμονο.

Κυρά-Φλάντζενα είπε...

Κύριε, δεν-προλαβαίνω-να-σας-προφέρω-μου-καίγεται-ο-μουσακάς:

Δεν γνωρίζω κανέναν κύριο Αθίγγανο και μάλλον δεν έχω σκοπό να τον γνωρίσω. Και όχι κύριε μου, ένας φωτογράφος που δεν ξέρει ότι για να μαγειρευτούν τα χαλίκια με αυγολέμονο χρειάζεται ένα στρόγγυλο τηγάνι διαμέτρου 28 εκ, με συγχωρείτε πάρα πολύ, όχι με συγχωρείτε, αλλά είναι σκιτζής, αδαής και κακώς του δίνουνε δίπλωμα.

Κυρά-Φλάντζενα είπε...

Κύριε Έλλην, μίλησα με τον αξιόλογο σύζυγό μου ο οποίος μου είπε να σας μεταφέρω ότι οι αποκαλύψεις σας έχουν άκρατο συμπαντικό ενδιαφέρον και για αυτό το λόγο σας τοποθέτησε στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

Τώρα αν καταλαβαίναμε και τι λένε, σίγουρα ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος.

Ourbax είπε...

Μμμμ τι νόστιμο μου είναι!

Ξετρελαθήκαμε.